Den bästa naturupplevelsen får du inte genom att befinna dig ”mitt i smeten”. Det handlar om att hålla avstånd, att komma så nära som går utan att störa. Många djur betraktar människan som ett hot, ett potentiellt rovdjur.
I den här artikeln ska vi titta närmare på några faktorer du ska ha i åtanke när du vill hitta en kikare som passar för svenska förutsättningar. Sverige är under stora delar av året både ganska kallt och fuktigt, vilket ställer specifika krav på vilken utrustning du använder.
Kikare för Sveriges natur
Det mest grundläggande är ur det perspektivet att du skaffar en vattentät kikare. Gärna med strukturgummi runtom så att kikaren ligger stadigt i dina händer även om de är våta. En annan nyttig funktion är den som kallas för ”anti-fogging”, vilket innebär att kikaren inte immar igen.
En annan faktor att ta ställning till är vilken förstoringsgrad du vill ha. Ju mer kikaren förstorar, desto tyngre är den. Men desto större avstånd du kan befinna dig på, desto större är chanserna att du kommer att få de där sällsynta naturupplevelserna. Tänk dig till exempel att se ett lodjur live.
Mobilitet och förstoring
Som jag nämnde ovan är vikten en nackdel med hög förstoringsgrad. Du kommer därför behöva göra en avvägning mellan förstoring och mobilitet. Försök tänka kring hur du rör dig i naturen, ju mer du vandrar desto lättare behöver kikaren vara. Om du tycker om att fågelskåda i ett jakttorn spelar vikten kanske mindre roll.
Om du inte vandrar så mycket kan du alltid komplettera kikaren med ett stativ. Det finns lättviktsstativ som är väldigt enkla att ta med i en packning.
Med rätt avvägningar kommer du hitta en kikare som passar för dig. Lycka till!