Att arbeta på zoo

De flesta nyutexaminerade veterinärer söker sig till allehanda smådjurskliniker, då det garanterar jobb och är relativt lätta djur att hantera. Dock finns det några eldsjälar som brinner för rovdjur och exotiska djurarter som man bland annat kan hitta på zoo. Det kan röra sig om behandling av lejon och tigrar, förlossning hos isbjörnar eller komplicerad tandvård på känguruer. Detta är relativt svåra moment, eftersom dessa typer av djur inte är tama på samma sätt som hundar och katter. Om ditt vanliga husdjur t.ex behöver akut tandvård i Stockholm, så finns det både djurtandvårdskliniker och vanliga tandläkare som utför rengöring och kirurgi. Det är dock inte lika lätt att ge sig i kast med tandborstning på en tiger eller gå igenom käken på en brunbjörn. Dock kan det krävas om djuret råkat i slagsmål eller dragit på sig en tandsjukdom som orsakar lidande.

Att vara veterinär på ett zoo kräver en stor kunskap om olika djurarter som dessutom kan vara extremt farliga eller rentav dödligt giftiga. I nästan samtliga behandlingar ingår bedövning med någon form av vapen som skjuter en bedövningspil mot djuret som sedan slumrar till och låter veterinären arbeta i lugn och ro. Dock är det mycket viktigt att man arbetar snabbt, då för mycket bedövning är farligt för djuret. Skulle en tiger mot förmodan vakna till liv mitt i behandlingen eller operationen – ja då ska vi inte ens fortsätta skriva om vad som skulle kunna inträffa…

Djurvårdare – ett yrke nära djuren

Ett annat vanligt yrke på djurparker och zoo, är djurvårdare. Dess roll är att ansvara för den dagliga skötseln av djuren genom utfodring, hjälp att ta hand om nyfödda ungar och se att allt står rätt till. Det är också djurvårdaren som håller rent i hägn och burar, vattnar djuren och tillkallar veterinärer vid behov. Djurskötare har också den intressanta uppgiften att ta hand om utrotningshotade djur, vilket innebär ett stort ansvar.

Det är dock ett ganska riskfyllt yrke och mer än en gång har djurvårdare runt om i världen drabbats av olyckor och dödsfall. Bara i Sverige, är det mest uppmärksammade fallet, när en djurskötare begav sig in i varghägnaden på Kolmården och blev dödad av vargarna. I andra länder har tigrar och lejon överfallit djurskötare som tragiskt avlidit till följd av skadorna.

Som djurskötare behöver du inte läsa en lång veterinärutbildning – 2-3 år brukar räcka för att utbilda dig till djurskötare och det finns flera skolor runt om i landet. Det finns också möjlighet att läsa på Naturbruksgymnasiet, men de flesta djurparker brukar kräva någon form av eftergymnasial utbildning som man exempelvis kan läsa vid SLU – Sveriges lantbruksuniversitet.

Närheten till djuret

Oavsett vilka djur man dagligen befinner sig i närheten av, så brukar de flesta som arbetar med detta, känna att de aldrig skulle kunna tänka sig något annat yrke. Ofta är närheten och kontakt med djur mer givande än vissa kontakter med människor, och kärleken och ärligheten som upplevs i sällskap med djur är obeskrivlig.