Att skaffa djur när man är äldre

Om man har haft djur i hela sitt liv kan det bli mycket jobbigt om man blir äldre och plötsligt får reda på att man inte kan ha djur. Men ofta går det dock att ordna så att man i alla fall kan ha ett mindre djur att ta hand om. Det brukar gå bra även om man har ont, svårt för att böja sig eller liknande. Många gånger är det anhöriga som menar att det inte är bra att den äldre skaffar ett djur. De är ofta rädda för att de ska få ta hand om djuret om den äldre inte orkar längre eller om denne skulle gå bort. Att resonera så är dock inte speciellt korrekt. Många gånger går det att få hjälp med enklare sysslor av hemtjänst eller liknande, även om anhöriga inte kan tänka sig att hjälpa till med djuret.

Att ha djur när man har ont

Även om man har ont av olika anledningar kan det gå bra att ha ett djur. När man läser om artros kan det faktiskt hjälpa lite att röra på sig och då är ett djur ofta en bra motivation. Ett djur som kommer och kryper ner i sängen och värmer kan också lindra en del smärta. Dessutom slappnar man ofta av bättre när man har ett djur hos sig och även det kan lindra en del.

Skaffa hund

Om man är äldre men fortfarande känner sig pigg och klarar det mesta i sin vardag på egen hand finns det ofta inte några hinder mot att skaffa en hund. Man kanske inte ska skaffa en stor hund som kan råka dra omkull en men en hund av mindre ras kan enkelt bindas fast i till exempel en rullator.

En katt kan fungera

En katt är ett bra sällskap för den som kanske inte orkar gå ut och gå med en hund varje dag. Den ger värme och vem slappnar inte av när en spinnande katt kommer och lägger sig i närheten? Katten behöver inte speciellt mycket skötsel. Det räcker med att ge den mat och vatten varje dag, samt att ta kattlådan. Det är sällan någon ansträngande syssla. Om man har hemtjänst kan de ofta hjälpa till med kattlådan och matskål samt vatten kan man ha stående på en bänk så man slipper böja sig ner. En katt lär sig snabbt att hoppa upp för att äta och dricka.

Bra som sällskap

Äldre personer sitter ofta ensamma under större delen av dagarna oavsett om de har anhöriga eller inte. Då kan ett djur vara ett bra sällskap. De går att leka med, småprata med och dessutom ser de inte till sin ägares ålder. Djuren finns där hela tiden, även på natten om man skulle ha svårt att sova.