Djur

Djur har funnits i urminnes tider och de fortsätter ständigt att utvecklas och föröka sig. Från första början fanns det en teori om att Gud hade skapat alla människor, djur och växter på jorden men denna teori fick snart konkurrens av Charles Darwins evolutionsteori. Vidare i denna text kommer du kunna läsa mer om denna teori och vad den innebär.

Evolutionsteorin

Charles Darwin var en brittisk vetenskapsman som levde under 1800-talet. Han kom fram till att alla arter användes sig av det naturliga urvalet för att föröka sig och överleva. Evolutionsteorin

förklarar hur djurarterna förökar sig och att de utvecklas genom evolution. Det fanns en evolutionsteori före Darwins tid men de som kom upp med denna, var osäker på hur mekanismen fungerade exakt.

Charles Darwin var unik i sitt slag och under den tid som han utvecklade sin bok som skulle förklara evolutionen, var det ingen som visste något om det. Det gjorde att hans arbete tog flera decennier eftersom han var tvungen att studera allt på egen hand. Idag är denna teori fortfarande populär och den fungerar lika bra för att förklara vårt ursprung och kanske låter det mer logiskt för vissa människor att gud har skapat allt levande. Alla väljer vi vad vi vill tro på, det finns inga rätt eller fel.

Olika arter och djur

Om vi ser till Darwin teori så sägs det att aporna har utvecklats till människor över tid. Aporna levde i träden och trivdes där men eftersom de var så pass många räckte inte maten till alla. Därför kan några av dem ha hoppat ner på marken och börjat leta föda där. Detta har sedan långsamt utvecklats och pälsen har sedan försvunnit för att de skulle få försprång på de djuren de jagade. Anledningen till att denna teorin kom till är för att

arkeologerna har hittat skelett som är av en apa som gick på två ben. denna valde de att kalla för Lucy. Detta har senare utvecklats till neandertalare som bodde i grottor och jagade sin mat.

Alla djur är på något sätt släkt med varandra. Hundarna härstammar från vargar och ponnys som my little pony är miniatyrer av hästar och härstammar också från åsnor och zebror. Alla djur kommer i olika storlekar, färger och former. I det vilda är det oftast de starkaste och största som vinner rätten att avla vidare och det är också kvinnorna som väljer ut sin partner. Det gör att Darwin har rätt i sin teori att det är det naturliga urvalet som styr. Trots att dinosaurierna inte finns kvar så finns det de människor som menar att reptiler, fåglar och giraffer egentligen är utvecklade från dinosaurierna och att de under många miljoner år har förökat sig och utvecklats.