Förstå hundens beteende

Många trivs med att ha husdjur och särskilt hundar är populära eftersom de är tillgivna och gärna kryper upp och gosar med sin ägare i soffan. För att hundar ska må bra gäller det att de får utlopp för sina naturliga instinkter på något sätt. Det är lätt att glömma att de hundar vi idag har som husdjur ursprungligen härstammar från vargen och har många olika nedärvda instinkter.

Djur fyller en viktig funktion hos både barn och vuxna. Våra husdjur är tillgivna och ger sällskap och flera studier har visat att den psykiska hälsan påverkas positivt av att ta hand om djur. Hundar är ett av de mest populära husdjuren och barn brukar älska hundar. Hundar är skötselkrävande och i de flesta barnfamiljer räcker inte tiden till för att ta hand om en hund. Att vara hundvakt eller besöka en bondgård eller ett zoo är bra alternativ för de familjer som vill låta sina barn få kontakt med djur. Barn som älskar djur kan även ha födelsedagskalas med djurtema. Hos Barnkalaset.se finns mängder av tips och inspiration för barnkalaset.

Förklara hundens beteende för barn

Bilden av djur är ofta missvisande i filmer och annan media som når barn. Hundar och andra djur framställs med mänskliga egenskaper och ett barn kan ha svårt att förstå den levande hundens behov och instinkter. Vuxna behöver förklara för barn varför hunden reagerar på ett visst sätt i olika situationer. Felaktig eller omild hantering av hunden kan i värsta fall leda till skador hos både barn och hund.

Avel har påverkat hunden

Dagens hundar har under flera hundratals år avlats fram till att användas av människan för olika ändamål. Vissa hundraser är framavlade för att hjälpa till vid jakt medan andra har avlats för att vakta. Vallhundar är experter på att hålla ihop en flock med djur och kanske försöker valla din familj eller andra runtomkring på promenaden.

En hund som har avlats för att hjälpa till vid jakt kommer att vilja följa spår och djur. Det gäller därför som ägare att vara uppmärksam och hålla hunden kopplad om det finns risk att hunden sticker iväg. Genom att öva hunden på spårning eller apportering kan hunden få utlopp för sitt beteende. En jakthund behöver inte jaga riktiga djur utan spårövningar och djuratrapper fungerar lika bra.

En vakthunds uppgift är att skydda sitt område. Om du köpt en vakthund får du vara beredd på att hunden skäller när någon närmar sig. Vissa hundar kan utveckla ett onormalt skälligt beteende och skälla på varenda hund de möter på promenaden. En sådan hund kan bli jobbig för sin ägare men det finns kurser och hundcoacher som kan hjälpa till att minska problemet.

Även om hundars beteende kan verka märkligt finns det nästan alltid en förklaring i hundens rashistoria. Genom att känna till de egenskaper din hund har avlats fram för blir det lättare att förstå din hund och fokusera på övningar som passar din hund.