Kamphundshysterin

Tidningarnas löpsedlar om hundattacker skrämmer folk och för varje löpsedel funderar folk på om det är en så kallad kamphund som ligger bakom dådet eller inte. Media vinklar gärna genom att skriva ut ras eller hundtyp om det är en kamphundsliknande hund men om det skulle vara en annan mer familjär ras som labrador, schäfer eller cocker spaniel som har bitit eller skadat någon är det inte alltid rasen nämns. Detta medför att allmänheten då automatiskt antar att det är en ”pitbull” och hysterin späds på ännu mer.

De vanligaste kamphundsraserna

De vanligaste kamphundsraserna är bullterrier, american staffordshire terrier, kallas även amstaff eller AST, staffordshire bullterrier samt american pit bull terrier. Av dessa är bullterriern en vanlig sällskapshund. Staffen används som sällskap och familjehund. Amstaffen har aldrig avlats för kamp, endast utställning och den amerikanska pitbullterriern används än idag för hundkamper i världens mörkaste vrår. Samtliga av ovan nämnda raser älskar generellt människor och passar ypperligt för att sprida sin kärlek i exempelvis festivaltåg med Prideflaggor och band, barnvagnar och glada människor, till och med ihop med andra hundar.

Olika definitioner

Definitionerna av begreppet kamphund är många och beror på vem som frågas. I USA, England och många andra länder talas om ”pitbull” som ett begrepp och då menas en hund med utseende som American Staffordshire Terrier, American Bully, American Bulldog, American Pitbull Terrier och liknande raser. Det räcker med att hunden är en så kallad amstaffkorsning för att den ska klassas som pitbull med andra ord, men den är ingen riktig Amerikansk Pitbullterrier. Begreppet pitbull är i mångt och mycket likt det svenska begreppet kamphund som i folkmun används om allting som påminner om en amstaff vare sig det handlar om en renrasig hund eller en blandras sedan flera generationer tillbaka.

Det finns också de som säger att en kamphund endast är en kamphund om den aktivt tränas för och används i kamp av olika slag, oavsett ras eller blandras. Andra menar att en kamphund är en hund av vissa raser som är avlade för ett visst användningsområde, att hetsas mot varandra eller andra djurslag som exempelvis tjurar. Hallands Nyheter frågade Hans Rosenberg, presstalesman för SKK om hur SKK ser på kamphundar. Han säger att det är en hund som i ett historiskt perspektiv har använts till kamp men att så fort det blir fråga om blandningar raser emellan är det inte längre kamphundar utan blandraser.

Rätt uppfostran

En hund av kamphundsras är avlad för att gå i kamp med andra djur. Jämför detta med brukshundar som är avlade för att ha kamplust och dådkraft att kunna angripa en människa i skyddsträning eller försvar. Varför är då så många rädda för just kamphundar när det enligt rasstandard är brukshundarna som har mest vilja att gå på människor? Det har med uppfostran och avel att göra. Med en sund avel på sunda individer och med rätt fostran och ansvarstagande ägare har alla hundraser förutsättning att kunna fungera i samhället utan skrämma slag på sin omgivning. Problemet med kamphundar är ägarrelaterat och inte hundrelaterat.