Gnagare som husdjur

De absolut vanligaste husdjuren som berikar människors hem är idag katter och hundar, men även smådjur som kaniner och marsvin är mycket populära och omtyckta. Fördelen med denna typ av djur är att de oftast är mycket enkla att hantera och eftersom de bor i bur är det lättare att kunna ha djuret, även om man bor i en mindre lägenhet. En stor hund skulle t.ex. inte få den levnadsstandard den förtjänar om den var tvungen att spendera dagarna i en etta på 30 kvm, medan en gnagare inte kan bry sig mer om något annat än storleken på sin egen bur. Det är alltså mer ditt eget utrymme som begränsas, inte djurets.

Det finns mängder med söta och trevliga gnagare att skaffa sig om man är intresserad av ett mindre djur av denna sort. Kaniner, marsvin, hamstrar eller råttor är de djur som är vanligast och också de djur som vi kommer att prata mer om i denna text.

Alla gnagare fungerar inte på samma sätt och har inte likadana beteendemönster och därför är det viktigt att man väljer ett djur som man tror kommer passa in i ens vardag.

  • Hamstrar är t.ex. ett mycket bra förstadjur då de är trevliga, enkla att sköta om och lever ”lagom” länge. Till mindre barn rekommenderas det dock att man väljer en guldhamster istället för en dvärghamster, eftersom dvärghamstern har en tendens att kunna bitas oftare. Fördelen med hamstern är att den inte behöver en kompis för att må bra. Sanningen är att hamstrar faktiskt trivs bättre ensamma än med flera hamstrar i samma bur.
  • En gnagare som dock är ännu mindre benägen till att bitas är marsvinet. Marsvin är tysta djur som är väldigt kärvänliga och kan till och med tränas att gå i sele. Kom ihåg att även om du bara har ett marsvin så får inte buren understiga måtten 40 x 75 cm. Har du inte råd med en större bur kan du använda dig av ett lån från freedomfinance eller så får du helt enkelt vänta tills du kan ge djuret det den behöver. Marsvin bör hållas i par eller i grupp om flera för att må bra. Ju fler marsvin du har, desto större ska buren även vara.
  • Vi kan inte prata om gnagare och inte nämna kaninen. Kaniner är mycket populära husdjur som är snälla och tillgivna. Precis som med marsvinet så kan kaninen tränas att t.ex. gå i koppel eller vara med på ”hopptävlingar”. En fördel med detta djur är att kaniner faktiskt kan spendera året runt utomhus, vilket är mycket bra för allergiker. För att din kanin ska trivas så bra som möjligt är det rekommenderat att den har minst en kompis att spendera dagarna med.