Tamfåglar

Kanariefågel

Kanariefågeln kommer ursprungligen från Kanarieöarna, Azorerna och Madeira

, men vi har haft den som burfågel i över 500 år. Orsaken till det är i första hand dess vackra sång.

Det är oklart var det började, men antaganden gör gällande att det var kanarierna själva som började domesticera den. Efter att spanjorerna erövrat Kanarieöarna år 1496 tog de med sig kanariefågelns föregångare kanariesiskan till Europa, där den blev en symbol för lyx och världsvana.

Drottning Elisabeth I av England var mycket förtjust i kanariefågeln och såg till att avla fram nya utseenden. Så småningom kom kanariefågeln med tofs och diverse andra fjäderfrisyrer.

Kanariefågeln är oftast gul, men finns även som röd, brun, vit och flerfärgad.

Den är den enda fågel vars röstorgan och läte förändrats genom avel, detta eftersom mycket av aveln fokuserade på att förbättra dess redan vackra sång.

Kanariefågeln är dagaktiv och lämnar sin sovpinne på morgonen för att inte återvända förrän vid solnedgången.

Den livnär sig på fågelfrö, frukt, grönsaker, vilda växter och behöver även protein i form av ägg emellanåt.

Undulat

Undulaten är en liten papegoja från Australien.

Den kom till Europa år 1840 då upptäcktsresanden och naturforskaren John Gould hade fått med sig några exemplar hem till England från Australien.

De första färgmutationerna kläcktes på 1870-talet, då kom det en gul undulat. 1878 kläcktes så en himmelsblå fågel, och undulaten blev omåttligt populär. Priserna sköt i höjden och aveln satte igång på allvar. Både Englands kung George V och Englands premiärminister Winston Churchill har haft undulater. Churchills undulat hette Toby och flög fritt i premiärministerbostaden.

Den ursprungliga undulaten är grön och gul med svartgul vattring. Könet avgörs genom färgen runt om näsborrarna, den så kallade vaxhuden. Hos hanarna är den blålila, hos honorna är den beige.

<pUndulater är lätta att tämja och kan lära sig prata. De är lättskötta jämfört med andra fåglar men vill ha mycket sällskap då de är sociala flockdjur. Antingen ska man ha flera undulater tillsammans eller så får man själv agera undulatkompis.

Undulater livnär sig på frön och gröna blad samt frukt och grönsaker i viss utsträckning. Man ska dock undvika avocado som är dödligt giftig för undulater.

Undulater badar gärna. Man kan välja att duscha dem med en blomspruta eller låta dem bada i ett fågelbadkar.

Om en undulat blir deprimerad kan den börja plocka av sig fjädrarna.

Höns

Det är oklart när människan började hålla höns som tamboskap, men de äldsta fynden härstammar från ca 6000 år f Kr i Kina.

Våra nutida tamhöns är en korsning av röd djungelhöna och grå djungelhöna, båda med härstamning från Asien.

Runt Medelhavet hölls höns runt 600 år f Kr, och till Skandinavien kom hönsen för ca 200 år sedan.

Höns finns i många olika raser.