Akvariefiskar

Något som är riktigt spännande att ha hemma är akvariefiskar. Det finns olika storlekar på akvarium och därför bör man anpassa akvariefiskarna till utrymmet det finns i det. När man väl har bestämt sig för vilken storlek man vill ha, gäller det att bestämma sig om det ska vara söt- eller salt-vattenfiskar. Sötvattenfiskar är de som är mest förekommande i de zoologiska butikerna och de är dessutom lättare att sköta om.

 

Populäraste fiskarna

De akvariefiskarna som är populära bland alla fiskälskare är många. Allt hänger egentligen på tycke och smak vad man vill ha i sitt akvarium.

Skäggmunsmal

Skäggmunsmal kommer från Sydamerika och gillar när det är mellan 22 – 27 grader varmt i vattnet och är växtätare. Får inte fisken tillräckligt med mat kan den börja äta på de växter som finns i akvariet. Fisken tycker om att leka i håligheter så som grottor eller liknande. Skäggmunsmal finns i många färger, som till exempel blå, gul och med ögon som är svarta, likt en schackbräda och med långa fenor.

Fjärilsciklid

Fjärilsciklid kommer från Sydamerika och vattentemperaturen bör vara mellan 25 -28 grader. Den är en kött- och allätare, samt gillar att gömma sig bakom stenar, rötter och växter. Ciklider finns i olika färger och det finns arter som enbart har odlas fram för att vara perfekta i akvarium. Vill man veta mer finns det mer information på nätet. Den går att hitta via olika sökmotorer, precis som om man skulle leta efter en klippare eller annat kul.

Skalar

Skalar är en fiskart som kommer från Sydamerika och den tycker om när vattnets temperatur ligger mellan 24 – 26 grader. Fisken äter kött och simmar gärna i stim, gömmer sig bakom långbladiga växter, rötter och stenar. Skalar har långa fenor som lockar andra fiskar att bita av dem, även om de inte normalt skulle göra det. Färgerna som fisken har är många och bland annat svart, guld och marmor, bara för att nämna några.

Kampfisk

Kampfisken hör hemma i Asien och föredrar om vattentemperaturen är mellan 24 – 28 grader. Det är en köttätande fiskart som bygger sina bon i akvariehörnorna eller bland de växter som flyter. Det går bara att ha en hane, eftersom den är mycket aggressiv och ska försvara sina honor. Kampfisken gömmer sig gärna mellan växter, rötter och stenar. Den finns i olika färger och hanen har då starkare färg och större fenor.

Platy

Platy kommer från Centralamerika och vill att vattnets temperatur ska ligga mellan 18 – 25 grader för må som bäst. Fisken är en allätare och föredrar akvarium med växter och gärna flytväxter. Det finns många platy som är framavlade och i många färgvarianter, som inte de naturliga fiskarna har.

Detta var bara ett axplock lättskötta akvariefiskar som man kan börjar med om man skulle vilja ha ett akvarium där hemma.