Skönhetsvård för dig och din hund

Precis som vi människor vill hundar må bra i huden och pälsen och inte ha några torra kliande partier på kroppen. Därför är det viktigt att ta hand om hundens kropp. Vi människor kan hjälpa till så att hunden luktar gott och får en strålande vacker päls och tassar som tål de bistraste förutsättningar i vårt kalla klimat. Man kan tänka sig att en hund ska klara hygienen själv, men det är många saker i hundens miljö som vi människor har skapat, till exempel salt på vägarna, och därför behöver de lite hjälp på traven. Det är också trevligt för oss som går på två ben om hunden luktar gott när den ska umgås med människor. Här kommer lite tips och råd kring hur man kan sköta om hunden, men också några roliga tips till oss människor.

Hundschampo

Hundar behöver ett milt schampo som inte innehåller några farliga eller irriterande ämnen. Allt som hunden får i pälsen kan den potentiellt sett slicka i sig förr eller senare, eftersom hunden tvättar sig själv genom att slicka pälsen. Därför är det viktigt att köpa ett speciellt hundschampo. Några exempel på hundschampon är ”Trixie aloe vera hundschampo”, ”4s hundschampo” samt ”Virbac Allermyl schampo” för hundar med särskilt känslig hud.

Hundbalsam

För de hundar som lätt får tovig päls eller har mycket lång päls är det bra att använda ett balsam som är anpassat för hundar. För husse finns det även ett passande balsam i Bulldog-serien som nog kommer att gillas av både husse och hund.

Tass-salva

Vintertid är det extra viktigt att smörja hundens tassar så att det inte uppstår några sprickor. En klassisk tass-salva är ”Fyra ess” som luktar tjära, och det ryktas att många människor också använder den för att smörja in spruckna hälar med.

Rykta hunden

Det är bra att rykta hunden lite då och då. Många hundar brukar uppskatta att bli borstade och ompysslade. Hur det går till beror på vilken typ av päls hunden har. Till korthåriga hundar kan man använda en ryktborste liknande dem som man använder till hästar. Till långhåriga hundar kan man använda en kam för att reda ut tovor och en piggborste för att rykta igenom pälsen. För hundar som fäller mycket kan det vara bra med en rykthandske. Det är en handske som man sätter på sig och som har piggar av gummi där håret fastnar. Det är lätt att få bort håren från piggarna när man är färdig. För att få en riktigt fin glans på hundens päls kan man använda en borste med svinborst. Den består av styva och glatta borst som går ner på djupet och samtidigt ger en otrolig glans. Svinhårs-borsten kan man också använda till sitt eget människohår.